tisdag 25 oktober 2011

Retro


Nu när vintern närmar sig med stormsteg har vi gjort det ombonat i vagnen med åkpåsen i manchester och lammull från min barndom. Hade egentligen spanat in en åkpåse från The buppa brand, men när mor min föreslog att vi skulle ta upp denna åkpåse i sann 70-talsanda och återanvända den, så var det helt plötsligt självklart att Joline skulle gona in sig i samma åkpåse som jag och mina syskon hade när vi var små.

söndag 23 oktober 2011

Sötsaker

Bombadill och Oskar och Ellen gör ju så otroligt söta bakverk som små prinsessor kan leka café med. Än så länge är Joline för liten för att leka café, men godsakerna duger att suga på. När hon blir lite större ska hon få sin alldeles egna lekstuga här på tomten där hon kan bjuda på fika.

tisdag 18 oktober 2011

Papegojan

Joline har börjat härma fler och fler ljud och ord som hon hör.
Idag har det låtit ungefär så här:

Jag: Nu kommer pappa!
Joline: Pa-pa, pa-pa, pa-pa

Jag (när jag blir nypt av Joline): Aj, aj, aj!
Joline: aj - aj - aj

Jag (när Joline ätit färdigt sin mat): tack, tack!
Joline: ta - ck, ta-ck

En del ord kan hon säga och förstå, några exempel:

Joline får en sked med mat och sträcker ut en hand och säger: nä, nä, nä!
(Ordet nej använder hon för övrigt även vid andra tillfällen då hon inte är riktigt nöjd med situationen).

Joline tittar upp på lampan och säger: pam - pa

Joline sträcker upp armarna och gnäller: ma - ma!

Joline hör att Fredrik kommer uppför trappan och säger: pa-pa!

fredag 14 oktober 2011

Matvägraren äter

Ibland känns det som att få Joline att äta mat är lika lätt som att bestiga Mount Everest. Hon totalvägrar, puttar bort skeden och säger nej, nej, nej, nej med bestämd stämma. Hon ska inte ha mat. De senaste dagarna har jag kommit på att man kan få i henne lite mat om hon får stoppa maten i munnen själv. Jag har provat att riva äpple, skära banan i bitar och servera majskorn. Köket har blivit minst sagt grisigt, men damen har i alla fall fått i sig lite mat utan en massa gnäll. Hon har till och med varit överlycklig under måltiden. Självklart, när man får bestämma själv! Idag fick hon en barnmatsvariant från Ellas kitchen som är en sorts "klämpåse" som barnet kan hålla i och klämma ut maten i munnen. Den var väldigt populär. Synd bara att jag inte tänkte på från början att man kunde hälla ut en stor del av innehållet innan man gav den till Joline. Hon började ju trycka på en gång vilket resulterade i att hela hon och barnmatsstolen och köksgolvet blev dekorerat med blåbär - och jordgubbspuré. Tur i oturen var att jag hade tänkt till lite innan och klätt av henne kläderna i alla fall. Summan av kardemumman var i alla fall att hon fick i sig en massa puré för att vara henne och att hon verkligen diggade purén. Ska prova fler smaker av denna sort, men då komma ihåg att den inte ska vara proppfull när Joline får den i händerna.

Cyklamen - höstens vackraste blomma

Jag blir lika glad varje höst när jag ser att cyklamen har anlänt till blomsterhandeln. Jag älskar blomman! Allra vackrast tycker jag egentligen att den vita färgen är, men för några dagar sen fick jag syn på ett blomsterarrangemang i vår lokala blomsteraffär där de använt den lila/rosa färgen tillsammans med gröna växter. Jag tyckte arrangemanget var otroligt vackert, men de skulle ha 455 kronor för det. Ekonomisk som jag är så köpte jag förstås inte blomsterarrangemanget där utan tänkte att jag kunde köpa några liknande blommor på torget istället när jag kom förbi där. Idag när jag var i Jakobsberg fick jag tag på alla tre blommor som jag behövde - för 93 kronor sammanlagt! Nu pryder detta arrangemang vår entré. Ett plus är att alla tre blommor trivs i kyla.

tisdag 11 oktober 2011

Höstkantareller och svart trumpetsvamp

Igår när vi knatade ner i skogen för att få lite frisk luft fick vi ett infall att gå in ett par steg i skogen för att se om det fanns någon svamp. Vad förvånade vi blev när vi hittaden en massa höstkantreller och svart trumpetsvamp bara ett par steg in i skogen från gångvägen. Vi hade inte planerat svampplockningen så jag fick improvisera och använde örngottet till Jolines kudde hon har i vagnen att plocka i. När örngottet var fyllt till bredden var vi tvugna att lämna resten av svampen. Så härligt att bo nära en svampskog!

lördag 8 oktober 2011

Ny overall

Gradantalet har plötsligt sjunkit rejält, så Joline fick användning för sin nya overall idag. Än så länge drunknar hon nästan i den, då den är i storlek 74, men hon kommer troligen ha vuxit i den innan vintern är slut.