lördag 31 mars 2012

Mina smyckesfavoriter kombinerade

Som halsband

Som jag använder det i vanliga fall
För några veckor sedan fick jag en beställning av en tjej som tidigare köpt tvåradiga wraparmband av mig. Den här gången skulle hon beställa ett fyrradigt armband, trodde jag. I själva verket skulle hon ha det som halsband. Jag tyckte det lät lite konstigt först, men självklart så gjorde jag beställningen och hon blev jättenöjd. Häromdagen fick jag för mig att testa att ha mitt fyrradiga armband som halsband och knäppte på min favoritberlock. Det blev faktiskt väldigt dekorativt, kanske tom mitt nya favoritsmycke! Det är så roligt när man får nya idéer med hjälp av sina "beställare".

Pastelliga cake pops till påsk




Häromdagen bakades det cake pops här igen. Det är så roligt med cake pops för det är bara fantasin som sätter gränser. Den här gången fick det bli cake pops med kycklingar och pastelliga färger. Jag tyckte det var ett passande tema nu när det närmar sig påsk. Några har blivit påskpresenter till ett par fina kollegor.

tisdag 27 mars 2012

Nya ord

Jolines ordförråd utökas i rasande fart. Den senaste veckan har följande ord tillkommit: halsband (band), plånbok (bok), skor (skoo), nalle, borta!(samtidigt som hon säger "båtta" lyfter hon upp armarna och ser förvånad ut. Detta har hon troligen sett mig göra, hihi).
Joline upprepar fler o fler ord hon hör. Ett av dagens exempel är:
Jag: -Nu ska vi gå och handla Joline!
Joline: - hanla...

söndag 25 mars 2012

Ny scarf

 Joline gillade min nya variant av scarf. Jag använde ett väldigt tunt bomullstyg och ett tunt fleecetyg i botten för att värma lite runt halsen. Den blev inte alls stel när man knöt den runt halsen utan väldigt följsam. Ett vinnande koncept såhär i aprilvädret då det är för varmt med halsduk men för kallt helt utan någonting runt halsen.
Var ju tvungen att visa hur det ser ut bakifrån, men mest för frisyrens skull:)

Nya skor

Joline har fått sina första promenadskor. Självklart skulle vår prinsessa ha det bästa, men hur kan ett par barnskor kosta 500 spänn?! I början var hon livrädd för skorna (hon mindes väl när expediten skulle kränga på henne dem i butiken). Efter lite övande har hon i alla fall accepterat dem och jag hoppas på att expediten hade rätt i att de är "lära gå skor" för nu längtar jag tills Joline tar sig fram på två och inte fyra.

fredag 23 mars 2012

Bakelser i tyg



Här hemma har det inte bara skapats bakelser i köket utan även vid symaskinen. Igårkväll fick jag för mig att sy en liten prinsessbakelse som ska få göra sällskap med de andra godsakerna i Jolines rum. Grön velour hade jag köpt tidigare på dagen, rosen gjorde jag av sidenband och bladen av spetsband. Idag har jag beställt en massa tyg och sytillbehör så snart blir det flera bakelser och annat smått och gott;)

fredag 16 mars 2012

Första besöket hos farbror doktor

När vi vaknade imorse var Jolines överkropp full med röda utslag. Jag ville självklart ta reda på vad det kunde vara och därmed fick Joline besöka doktorn för första gången.  Efter en noggran undersökning av öron och hals och ett blodprov senare fick vi veta det var virusutslag som hon drabbats av. Den senaste månaden har vi inte varit friska många dagar i sträck. Först hade vi maginfluensa hela familjen. Sedan blev Joline jätte hes och förkyld. När hon nästan tillfrisknat från den förkylningen blev jag jättehängig med feber och huvudvärk. Jag smittade förstås Joline och hon blev sjuk igen med feber i nästan en vecka. Efter det hade vi några friska dagar som i tisdags byttes till feber hos Joline igen och nu dessa virusutslag. Puh!




Trots sjukdom orkar jag  riva i mammas lådor och härma hur hon gör när hon klipper tyg:-)

Hjärtan och glassar

När jag sydde vimplar till Jolines rum fick jag några över. Först tänkte jag sy en rad vimplar till och hänga över sängkanten på spjälsängen, men sen fick jag för mig att prova att stoppa dem och göra något tredimensionellt av dem. Resultatet blev några fina hjärtan och en glass att leka café med.







 Inspirerad av glassarna från Oskar och Ellen som jag köpt till Joline, knåpade jag ihop en egen glass.
Nästa gång ska jag göra lite annorlunda, men här är i alla fall resultatet.

Här bredvid glassarna från Oskar och Ellen.

Ordning & reda i bakhörnan och nya fina köksredskap


Jag älskar Leilas köksredskap i alla vackra färger och blev därför jätteglad när jag fick reda på att hon skulle öppna en egen e-butik. I måndags kl.15.00 slog portarna upp och jag var snabb och knep dessa godingar.

Plats för receptböcker och tidningarna "Baka".


Glasburkar, uppläggningsfat och skålar har fått en hedersplats i köket.



Muffinsformar, strössel, karamellfärger, smaksättare, spritsar, tyllar och bakformar har fått en egen låda. Så skönt med ordning och reda och en bra översikt.

tisdag 13 mars 2012

Kvällens pyssel


Jag var på Polarn & Pyret idag för att kolla in deras vårnyheter. Där hittade jag en söt scarf som jag köpte med idén om att sy fler likadana i egna tyger. Jag kunde inte låta bli att knåpa ihop en så fort Joline somnat för kvällen och resultatet blev en blommig scarf med spetsband. Den blå scarfen med  prickar är originalet från Polarn & Pyret.

måndag 12 mars 2012

Min duktiga lilla tjej

Det märks att Joline verkligen är en observant liten tjej. Ända sedan hon var mycket liten har hon ofta suttit och tittat drömmande när folk pratar med varandra. Häromdagen satt jag och pratade med mamma medan Joline satt på golvet och lekte med sina leksaker. Jag berättade någonting och i en av meningarna sa jag ordet "katt". Från lekhörnan på golvet där Joline satt hördes då ett "mjau" som tydde på att hon lyssnat på det vi pratade om trots att det såg ut som att hon var helt upptagen av sin lek. Detta var ett bevis på att hon verkligen lyssnar på vad som sägs trots att det inte alltid ser ut som det.

Joline använder sig ofta av tvåordssatsen titta där för att påkalla uppmärksamhet. Hon kan även lägga till ord ur sitt ordförråd och då kan det bli  t.ex. titta bil, titta bok! Hon säger även ofta mamma titta för att påkalla min uppmärksamhet.

Joline säger fler och fler ord och då ofta endast den första stavelsen i ordet. Eftersom hon bara säger första stavelsen i ordet får man ta hjälp utav sammanhanget för att lista ut vilket ord hon menar.
Några exempel är: ba=banan eller bajsa/bajsat, mo= mormor eller morfar, ma=Malin eller Maxi. Idag sa Joline - mamma, ba samtidigt som hon såg olycklig ut och klämde sig på magen. En kort stund därefter fick jag byta en rejäl bajsblöja, så det var ju inte svårt att klura ut vad hon ville ha sagt med det.
(Några dagar efter att jag skrev det här inlägget började hon säga hela ordet bajs). Väldigt praktiskt att hon kan säga till när hon ska bajsa, så nu blir det väl snart potträning:)

Joline pekar numera lätt ut kroppsdelar som näsa, öron, ögon, mun, håret, fingrarna, tårna och naveln när man frågar efter det. Hon kan säga håret (hoo-je).

När vi tittar på bilder och Joline får syn på sig själv, pekar hon på sig själv och säger L-i (Joline).

Numera kommer det ibland ett litet heeeej-då samtidigt som den lilla vinkningen.
En supergullig grej är att när hon får syn på ett litet barn på TV, i böcker eller i verkligheten pekar hon och säger bebis!  Det roliga är att ibland är barnet ifråga äldre än henne själv. Idag när vi var på vårdcentralen satt det fler barn och väntade på sin tur. Joline pekade på dem och sa titta bebis!

En riktig lite härmapa har hon blivit och härmar ofta ord man säger. Det märks även att hon är sugen på att kunna förmedla det hon vill ha sagt.

Usch! woow! och aj aj! är uttryck som Joline har tagit efter mig. Ofta när hon tänker stoppa in någonting i munnen som hon vet att hon inte får, tittar hon på mig och säger isch! Hon vet även om när någonting är aj aj eller nej och säger det ofta innan jag har hunnit säga det. Woow, säger hon lite nu och då när hon får syn på något som hon tycker är "woow":-) Det kan vara att det spelas en bra låt eller något annat hon blir glad av.
 
När det är någonting hon vill ha säger hon tack tack, för att påvisa det. Häromdagen hade hon rotat i min väska och hittat majskrokar. Då kom hon fram till mig med påsen i handen och sa tack tack. Det var inte svårt att lista ut att hon villa ha ett par stycken.

Häromdagen upprepade Joline ett ord om och om igen: Luli, luli, luli! Jag förstod inte vad hon sa förrän när hon senare fick välling och då upprepade ordet igen. Så nu vet vi vad hon menar när hon säger Luli.
Att läsa böcker är fortfarande favoritsysselsättningen. Om man frågar Joline - ska vi läsa en bok?, så skiner hon upp som en sol. Hon följer verkligen med aktivt i läsningen, pekar och säger ord hon lärt sig. Läser vi om djur så härmar hon djurens läten. Häromdagen överraskade hon mig med att peka på en boll i boken och sa boll! Vi hade inte tidigare uppmärksammat den här bollen i boken, men vi har lekt med bollar och på så sätt har hon lärt sig generalisera ordet boll. Hon är så duktig:)

titta där!

Skapat vid symaskinen

Jag har återupptäckt hur roligt det är att sy! Hittills har jag sytt gardiner, sängkläder och vimplar i matchande tyger till Jolines rum. Nu när jag kommit igång så kommer jag på nya idéer hela tiden. En massa projekt står nu och väntar på att få påbörjas. Nu jag har en symaskin till låns men har bestämt mig för att köpa en egen. Om jag har tur kanske jag kan få ett litet bidrag till den i födelsedagspresent;)



hissgardiner

vimplar (någon som vill beställa?:-)



örngott med Jolines första bokstav

påslakan i två rosa tyger

Våren på intågande



Det är så vackert med tulpaner! Här har jag blandat några dagar gamla tulpaner med dagsfärska. Det blev ett vackert blomsterarrangemang!

fredag 9 mars 2012

Bakdag med en fin vän

Kärleksmums
150 g smör
1 1/2 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
3/4 dl kakao
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl

Glasyr
75 g smör
3/4 dl starkt kaffe
1/2 dl kakao
1 1/2 msk vaniljsocker
5 dl florsocker

Garnering
1 dl kokosflingor


Gör så här

Sätt ugnen på 175˚. Smörj och bröa en långpanna ca 30x40 cm eller lägg i ett bakplåtspapper.
Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Sikta ner vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl genom en sil. Tillsätt smör och mjölk och blanda allt till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.
Glasyr: Smält smöret i en kastrull, tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker och blanda väl.
Tag ut kakan ur ugnen, låt den stå en stund. Bred glasyren över den varma kakan och strö över kokosflingorna.

Recept på morotsmuffinsarna kommer så småningom;)

Ny inspiration i smyckesverkstaden

Nya knutar och nya fina lås:






Jag tycker det är så fint med halvädelstenar i kombination med mellandelar i metall.
Här har jag använt mig av rosenkvarts:









torsdag 8 mars 2012

Sockersöta tjejer



De här fina tjejerna gav cake popsen högsta betyg. Joline som egentligen inte får äta sådana här sötsaker fick nästan en sockerchock då "tant Linda" dessutom lät henne smaka på mammas hemmagjorda maränger.

onsdag 7 mars 2012

Cake Pops

Recept:
sockerkakssmulor
vaniljkräm
mörk choklad
strössel

Blanda sockerkakssmulorna med vaniljkrämen tills du får en konsistens som är lätt att rulla. Rulla sedan degen till bollar och ställ in i kylen till de stelnat till lagom så att du kan trä upp dem på en pinne utan att de glider av igen. Det brukar ta ca 30-60 minuter.
Smält lite choklad och doppa sedan pinnarna i chokladen och tryck i pinnarna så långt ner i kakbollarna att de hamnar i toppen av bollen utan att sticka hål på den. Låt stå i kylen en stund till. Detta är för att kakbollarna ska sitta kvar på pinnarna, chokladen blir nästan som ett klister. 
 Smält choklad och doppa bollarna i chokladen. Låt den stelna lite, men låt den fortfarande vara lite kladdig innan du stoppar ner kakbollen i strösslet.
Självklart kan man skippa pinnarna, men då blir det svårare att doppa kakbollarna i choklad.
Om man vill kan man dekorera pinnarna med sidenband!



Recept: (blir ca 8 st kakbollar)
1 paket ballerina kladdkaka vanilj
ca 50 g färskost
ca 100 g vit choklad
strössel/kokos

Mixa kakorna i matberedare. Blanda med färskosten till du får en konsistens som är lätt att rulla. Fortsätt och gör på samma sätt som jag beskrivit ovan.

Här kommer en bild på hur det ser ut när man sticker ner pinnen i kakbollen då den är doppad i lite choklad:


Ett tips är att doppa bollarna i choklad i en annan färg än innehållet. Det blir effekfullt när man tar en tugga:





Tips: cake pops är fina som "gå bort present"