söndag 29 april 2012

Bad hair day



Joline a la naturell:) Mycket hår har hon haft ända sedan hon föddes. Såhär ser det ut då hon dragit ut sina tofsar. Min lilla sötnos<3

Fler kalorifria bakverk


Kan man få nog av dessa godingar? Jag tror inte det. I veckan har det blivit några munkar, ett par biskvier och även ett par dammsugare. Nu behöver jag snart skaffa ett större kakfat till Jolines rum.

söndag 22 april 2012

Myspys i docksängen


Joline tycker det är onödigt att dockorna och gosedjuren fått en alldeles egen säng. Det är klart att hon ska sitta i den! Hon släpar gärna med sig kaninen upp och myser (i andra handen har hon en annan favorit - mammas armband (band!).


Prinsesstårta (tå-ta) till min lilla prinsessa


Så fort Joline får syn på tårtorna i tyg utbrister hon tå-ta! Så i helgen har jag sytt en alldeles egen tårta till henne, som hon får röra (de andra har hon inte fått röra då de var menade till någon annan). Den här gången blev det en i "verklig storlek". Rosen har jag gjort av sidenband och bladen i grönt bomullstyg (jag tycker de färdigsydda rosorna man kan köpa i tygaffärer är så mesiga).

Funderar på att sy några fler prinsesstårtor att ha med mig till Öppna förskolan till försäljning då jag ändå ska dit och sälja smycken. Hmm... kanske några vimplar får följa med också.

Cupcake i tyg


När jag sydde mig en nåldyna häromdagen blev det första försöket misslyckat. "Bollen" blev alldeles för liten för träringen den skulle sitta på. Först blev jag så besviken på mig själv att jag inte mätt upp ordentligt innan så att det skulle passa, men så kom jag på den briljanta idén att lägga bollen i en muffinsform och det fick bli en cupcake istället! Ofta brukar ju misstag föda nya idéer och jag har en känsla av att det här inte blir min sista cupcake (varken i tyg eller i deg;) Så sött!

Från matvägrare till matvrak

Här mumsas det på mormors goda spaghetti med köttfärssås. Självklart ska man äta själv och att dela upp maten i småbitar är bara för veklingar;) Tiden då Joline petade i sig två ärtor till lunch känns som bortblåst och det är så skönt!

Nåldyna


När man syr blir det en hel del nålar liggandes vid sidan av symaskinen. Det  känns lite riskabelt ibland ifall någon nål skulle ramla ner och Joline skulle få tag i den. Därför kände jag att jag behövde en nåldyna. Jag använde mig av en träring som bas och klippte sedan en cirkel av ett fint tyg som var 2,5 gånger så stor som träringen. Sedan klädde jag träringen med tyg, gjorde en "boll" av tyget med hjälp av några stygn runt om med broderigarn och lite vadd. Sedan sydde jag fast "bollen" på träringen och avslutade med att sätta dit en knapp och ett sidenband som dekoration.

onsdag 18 april 2012

Pimpad docksäng

Jag köpte en sådan här docksäng på Ikea:
Bild lånad från Ikeas webbplats
Sedan målade jag den vit, sydde sängkläder i samma tyg som jag sytt sängkläder i till Jolines säng och satte på texten "Dockan" på huvudgaveln. Resultatet blev en helt annan docksäng:








 

måndag 16 april 2012

Dagen D

I torsdags, på Jolines 15 månaders dag skedde helt plötsligt ett genombrott i Jolines motoriska utveckling. Hon reste sig plötsligt upp, och istället för att stå kvar på stället, eller möjligen ta ett eller ett par ministeg, gick hon helt plötsligt flera steg i rad! Vad denna plötsliga våghalsighet kom ifrån vet vi inte, men kanske var det att hon blev så lycklig när pappa kom hem att hon ville stajla lite för honom. Hon hade tidigare under dagen och dagen innan "tjuvtränat" i hallen (ingen fick titta på henne för då satte hon sig snabbt ner igen). Så roligt att lilla prinsessan börjat gå såhär lagom till våren och uteaktiviteterna.

Egna tags...

Nu kan jag "märka" även mina sydda skapelser
i ljusrosa tyg och vit text där det står "Pärleli syr". Inte den bästa färgkombinationen om man vill se vad det står på etiketten, men väldigt sött;) När jag beställer tygetiketter nästa gång får jag nog välja en mörkare färg på texten.

Jag har sytt en nalle...


för första gången. Ja, om man bortser ifrån Kalikåfigurerna man fick sy på syslöjden i skolan förstås. Jag blev faktiskt rätt nöjd med denna, min första nalle. Joline gillar den också, men den här är faktiskt till en annan liten prinsessa som fyller år snart. Jag får helt enkelt sy fler nallar så Joline kan få sig en egen. Nästa nalle får bli en lite större variant, då denna lilla var väldigt meckig att vända ut och in och stoppa. Det kan i och för sig även bero på att jag använde ett mönster för fleecenallar men sydde i ett kraftigt bomullstyg. Nallen har fått en scarf i samma tyg scarfen födelsedagsbarnet ska få. Då kan de matcha varandra:)

I:et på magen ger en ledtråd om vem som ska få leka med den här i framtiden.

Minicupcakes med Nutella

Dessa minivarianter är lagom stora små för en munsbit!
För några dagar sedan testade jag Nutellafrosting för första gången. Även denna frosting innehöll smör, vilket jag helst vill undvika i min frosting då jag inte riktigt gillar att smörsmaken tränger igenom det mesta. Därför tänkte jag, att nästa gång ska jag testa att spritsa med endast Nutella. Sagt och gjort. Igår tog jag fram några minicupcakes ur frysen som blivit kvar efter mitt födelsedagskalas och spritsade dem med Nutellan jag hade i skafferiet. Resultatet blev enligt mig mycket godare än en  Nutellafrosting med smör och ett extra plus är att Nutellan är väldigt lätt och smidig att spritsa. Detta kommer att göras om!

tisdag 10 april 2012

Den lilla pratkvarnen


Snart har Joline blivit 15 månader och hon är en mycket liten (för att vara exakt så väger hon nu 8440 g och är 72,5 cm kort) , men mycket duktig flicka för sin ålder. Ja, hon är otroligt duktig på att prata!
I veckan sa hon till och med en treordssats: mamma titta pipi!

Fler tvåordssatser har det också blivit. Här kommer några exempel (som jag hunnit skriva upp): 
bebisen sover -bis soe (detta säger hon samtidigt som hon tittar på ett kort på sig själv vid 3 månaders ålder då hon ligger och sover i sin vagn)
Där är mamma - mamma dä,
Där är boken - bo dä
Mmmm, vad gott! - mmmm go!

Fler ord: Springa - pia (detta säger hon skrattandes när vi springer till bussen), päron - pea, sover - soe, blomma - momma, strumpor - tumpo (detta säger hon samtidigt som hon försöker sätta på sig strumporna själv), sko - do,
Det absolut mest frekventa ordet hon använder är titta! Skulle gissa på att hon säket säger det 100 gånger om dagen. Inte konstigt kanske, med tanke på att hon är så sugen på att uttrycka det hon tänker men inte har så många ord att välja på än. Titta betyder troligen en hel del i hennes värld.

Joline är väldigt duktig på att säga efter och härmas. Idag lekte vi med hennes nya legokaniner och jag säger: Kaninerna pussar varandra. Joline svarar då: da puss (da=varandra).

Joline har börjat gömma saker och säger sedan boppa (borta) och sträcker upp händerna i luften. Så sött!

Nu har hon kunnat svara ja ett tag också. Förut fick man gissa sig till när hon menade ja, eftersom hon sa nej för både ja och nej. Hon sa bara ett lite snällare nej, när hon menade ja:) Nu kommer däremot ofta ett ja-a(!) när hon ska svara jakande på en fråga.

Kalorifri men mycket söt tårta


Nu har äntligen min beställning från Stoff och stil kommit och därmed har jag kunnat tillverka fler kalorifria men söta bakelser. På söndag ska vi på barnkalas och då hoppas  jag att en viss liten prinsessa blir glad för sin prinsesstårta som hennes faster har sytt till henne:)

Maffigt armband



Jag har hittat en ny armbandsmodell som både är rolig att tillverka och som snabbt blivit populär bland vänner och bekanta. Det är ett ca 5 cm brett armband med fem rader facetterade glaspärlor, läderband och smyckesdelar som är pläterade med 999 silver.  Armbandet på bilden är det första armbandet i denna modell jag gjorde på smyckescafét i måndags. Efter det har jag fått ett par beställningar på ett likadant så det är bara till att tillverka fler. Så roligt för skaparlusten!

söndag 8 april 2012

Påskfika

Före dekorationer, fint det också;)


Jag tar varje tillfälle att få prova någon ny variant av cupcakes. Den här gången blev det chokladcupcakes med Nutellafrosting till påskfikat. Det var faktiskt riktigt gott med Nutellafrosting, men nästa gång ska jag nog bara ha Nutella och möjligen lite färskost. Jag gillar inte riktigt när man känner smörsmaken, men smöret (som finns med i nästan alla recept på frosting) brukar ju behövas för att få en spritsningsbar frosting. Nutellan däremot är ju spritsningsbar i sig så då tycker jag man kan strunta i smöret.

tisdag 3 april 2012

Påskgodis

I det senaste numret av tidningen BAKA hittade jag några enkla recept på påskgodis: cocostryffel och minstchokladtryffel. Jag var så sugen på att testa dessa recept och erbjöd mig därför att ta med mig påskgodis till påskaftonsfirandet på lördag. Det fick också bli Leilas favorit Rocky Road, men istället för nötter hade jag i honungsrostade flingor för att göra dem mer barnvänliga.
Häromdagen lärde jag mig att vika egna små påsar i cellofan och papper och gjorde därför ett par påsar att stoppa godiset i. Det låg lite strategi i att paketera in dem i fina påsar redan nu, för då hindrar jag Fredrik från att äta upp allting innan lördag. Hihi
Så här blev det:

cocostryffel med vit choklad

mintchokladtryffel med krossade polkagrisar

Rocky Road med marshmallows i påskiga färger

I väntan på att få ätas upp...