fredag 29 juni 2012

Dockmöbler från Maileg och Tilda-nalle



Häromdagen var vi i Vaxholm och strosade i alla små charmiga butiker längs gågatan. I en butik hittade jag en massa söta dockmöbler från Maileg. Jag var tvungen att besluta mig för vad som skulle få följa med hem (tyckte allting var jättegulligt). Det fick bli ett möbelset om bord, två stolar och en soffa . Köpte ingen Maileg-Nalle då jag tänkte att det är roligare (och billigare) att sy någonting eget. Nu sitter en alldeles nysydd nalle i soffan och väntar på någon att fika med;)

Snuttefilt


Grannen har fått en liten son och idag ville vi gå förbi och gratulera. Hade inte förberett någon present så det var bara att hitta på någonting som gick snabbt att "slänga ihop" vid symaskinen. Valet föll på en snuttefilt i matchande mjuka tyger. Den mottogs med glädje:)

Roberts radio


Jag har länge varit sugen på att sitta och lyssna på radio ute i solstolen, men inte riktigt fått till någon bra mottagning på mobilen och stereoanläggningen är för klumpig för att släpa med sig ut;) Ett annat problem har varit att jag tycker radioapparater är så fula! Men när jag handlade kökstillbehör hos Leilas generalstore fick jag syn på denna skönhet! Tyckte dock att den var alldeles för dyr och det blev ingen radio den gången. Sedan dök radion upp i mitt huvud igen och jag bestämde mig för att söka på pricerunner. Den e-butik som var billigast hade dessutom just då ytterligare 15 % rabatt och då var det bara att slå till! Ångrar mig inte en sekund att jag investerade i denna. Den har ett toppenljud, fungerar som en modern radio, och är snygg i sitt retroskal;)

onsdag 27 juni 2012

Fläderblomssaft



Nu är det dags för årets fläderblomssaftstillverkning, puh, det var ett långt ord! Förra året blev jag lite sur på mig själv för att jag var så sent ute och bara hittade 40 st blommor som inte var överblommade. Då blev det bara en sats, nu ska det bli fler. Den första satsen står nu och gottar sig:


Receptet finns i tidigare inlägg med samma rubrik, sök under "Jag bakar".

Joline ville också vara med på ett hörn;)


tisdag 26 juni 2012

Morotskaka



Recept kommer snart...

Cakepops med hasselnötscreme



Igår hade vi tjejkväll här hemma och till fika bakade jag egenpåhittade cakepops och morotskaka.
Då jag bara älskar hasselnötskräm fick jag för mig att jag skulle använda det i mina cakepops den här gången. Jag blandade vaniljsockerkaka med hasselnötskräm och en klick färskost. Som strössel blev det hackade hasselnötter för att matcha innehållet. Det blev mums!

måndag 25 juni 2012

Havreplättar med banan


Dessa Havreplättar som finns med i senaste numret av tidningen Buffé är ju bara så smaskiga för både stora och små. Inte nog med att de är väldigt goda, nästan lite efterrättssmak på, så är de dessutom nyttiga! Så bra till mellanmål eller lunch för små kräsna ettåringar som Joline. Går snabbt att slänga ihop också. Ett tips är att mixa mycket havregryn på en gång och förvara i burk att ta fram nästa gång du ska göra dem här godingarna.




Recept:
3 st mogna bananer
3 st ägg
3 msk olja
2 msk flytande honung

Blanda dessa ingredienser och tillsätt sedan dessa torra ingredienser:

4 dl Havregryn, mixade till ett "mjöl"
2 tsk bakpulver
1 krm kanel
1 krm malen kardemumma
1 tsk salt

Låt stå i ca 10 minuter innan du steker små plättar av smeten. Servera gärna med färska bär och en skvätt sirap. Mums!

onsdag 20 juni 2012

Liten men verbal

Idag har vi varit på 1,5-årskontroll med Joline. Barnmorskan Anette började med att ställa några frågor till Joline för att kontrollera vad hon kan. Hon började med att fråga - var är näsan? Joline är ju väldigt blyg av sig, speciellt när hon träffar folk hon inte känner igen, så självklart ville hon ju inte svara på Anettes frågor. Så fort Anette gick ur rummet så kunde hon svara på alla kontrollfrågor som ett rinnande vatten (utöver näsan, ögonen och munnen, pekade hon även ut hakan, pannan och kinderna). Jag skojade med Anette och sa att de borde ha en filmkamera installerad för att få höra vad barnen egentligen säger när de inte är i rummet. Anette berättade att barn i Jolines ålder ofta har ett ordförråd på 8-10 ord (Joline kan säga ca 100 ord). Ett par ord fick Anette i alla fall höra, och det var när hon satte på Joline ett plåster efter vaccinationssprutan - bått den! skriker Joline gång på gång och sliter i plåstret. Anette fick sig då ett gott skratt och förstod nog även vad vi menar med att Joline är verbal:-)
Joline fortsätter att öka i vikt och längd enligt sin egen kurva. Idag vägde hon 9070 g och var 74,5 cm lång. En väldigt liten 1,5 åring med andra ord, i kroppen, men inte i sinnet;)


Ordförrådet har under de senaste veckorna utökats med följande:

pocke - påskägg (hon har ett stort påskägg sen i påskas om hon leker med ibland)
ut
tack - tack (har hon kunnat säga länge, men nu gör hon det både när hon får och ger någonting:)
mölk-mjölk
gott (mmmm - gott! säger hon när det är någonting hon gillar)
mata - smaka (när hon vill ha någonting vi äter)
slut (när boken är slut, eller någonting hon druckit upp)
band - halsband, armband
nänna - stänga (säger hon samtidigt som hon stänger en dörr)
öppa - öppna
enna - regnar (säger hon samtidigt som hon visar med händerna hur regnet faller ner)
goda - groda
gage - nagel
poss - prosit (säger hon när jag eller Fredrik nyser;)
bått den - ta bort den
muja - smörja (när hon vill hjälpa till att smörja in sig själv)
bäja - bära (när hon blivit trött på att gå och vill att jag ska bära henne)
lålla - hålla
Ita - Isak
Boss - Bosse
muts - smuts
datte - vatten
nann - sand
datt - godnatt
dodis - godis
myja - myra
duda - fluga
mate - maten
nicka - nycklar
datt - katt
koss - kossa

fredag 15 juni 2012

Dualit elvisp


Då jag älskar att baka, som ni kanske förstått, så tyckte jag att det var dags att investera i en bra elvisp.
Det har förresten investerats i en hel del saker till köket såhär efter skatteåterbäringen;) Valet föll på Dualit elvisp efter en del research och jag kan tala om att den är riktigt bra och användbar. Förutom de klassiska visparna så får man också med en ballongvisp som är bra att använda till att vispa grädde m.m. Färgvalet föll på den rostfria då jag tyckte den såg mest exklustiv ut då de svarta detaljerna inte var lika plastiga som på de övriga färgerna.

Dualit vattenkokare - så snygg!


Då vattenkokaren används flitigt här hemma har jag investerat i en som är både bra och snygg. Jag låter den gärna stå framme på bänken och slipper därmed lyfta i och ur den varje gång den ska användas. Valde en med vita detaljer så att den matchar min Kitchenaid:)

Mateus




När nu  två av mina "vardagstallrikar" har gått sönder och de numer inte finns att köpa och eftersom jag inte  har någon "finservis" har jag äntligen bestämt mig för att börja samla på en sådan. Valet föll på Mateus, främst för att det är ett så vackert handgjort porslin, men även för att det gå att diska i diskmaskin och därmed blir användbart både till vardags och fest. Jag har startat upp samlandet med två mattallrikar, två ostronskålar och en fjärilsskål. Kunde inte bestämma mig för en färg så jag valde att blanda tre färger: ljusrosa, ljusgrå och sand. Tycker att de ser fina ut tillsammans. Det är ju inte världens billigaste porslin precis, så man får väl fylla på med en tallrik i månaden och önska sig i present framöver. Är i alla fall väldigt nöjd med valet. Det finns så otroligt mycket fint i kollektionen utöver tallrikar och skålar så det kommer nog aldrig kännas som  att man har "nog".

söndag 10 juni 2012

Leksakskista


Den här kistan hittade jag till 70% av ordinariepriset i blomsteraffären jag besöker då och då. Jag tyckte inte den var så snygg som den var, speciellt inte till det ändamålet jag tänkte mig, men jag såg möjligheterna i den. Den skulle målas vit och utsmyckas med texten "Leksaker". Sagt och gjort, här är resultatet:



söndag 3 juni 2012

Nu var det ett tag sedan jag skrev om bloggens huvudperson som ju faktiskt är Joline. Det bästa Joline vet är att gå ut på gården och gunga och gräva i sanden. Hon tycker även att det är roligt att leka med grannflickan Elin som är 4 år gammal. Elin har en studsmatta som är väldigt populär. Joline pekar ibland mot Elins hus och säger - oppa! Då menar hon att hon vill gå dit och hoppa studsmatta. Äldre barn är roligt att umgås med, speciellt kusin Emilia som är lite av Jolines idol.
Joline har blivit jätteduktig på att gå och även att springa. Hon gillar bollar och att "packa" (sparka) boll.
Kramkalas med kusin Emilia

Hoppar studsmatta med grannflickan Elin
Joline har lärt sig en hel del nya ord. Hon kan t.om. plural av ordet bok. I början sa hon "bo" för bok och "boka" för böcker, men i fredags sa hon faktiskt t.o.m. "böcke!" när hon fick syn på en hel vägg full med böcker. Min lilla bokmal:)

Fler ord hon har lärt sig är:

Jlin-Joline (säger hon samtidigt som hon pekar på sig själv)
Mimi-Emilia
Micke
benna-penna
billong-ballong
buss
kocka-klocka
plapp-knapp (hon är helt fascinerat av knappar och hittar dem överallt)
momla - blomma
dunna-gunga
dutta-duscha
näta-näsa
göga-öga
mun
bita
minka-sminka
äna-stjärna
dätta-hjärta
böcke-böcker
äst-häst
und-hund
oppa-hoppa
me-mer (säger hon när hon vill ha mer mat/dricka)
pappa-klappa (säger hon när hon ser en hund eller katt som hon vill klappa, samtidigt sträcker hon fram sin lilla hand)
packa-sparka  (boll)

Jag har räknat ihop alla ord jag skrivit upp att Joline kan och fick ihop det till ett 70-tal. Tror säkert att det är uppemot 100 ord hon kan bara att jag inte kommer på alla när jag sätter mig ner för att skriva ner dem.

På väg att säga någonting;)


Jag har sytt en klänning...

till Joline. Det var faktiskt både lätt och roligt! Det kommer troligen bli fler sådana här modeller fast i andra tyger. Knytmodellen är så smart för bredden kan man ju justera och när den blir för kort kan man ha den som tunika och senare som blus.