tisdag 30 juli 2013

Grekiskt lantbröd!

Jag åt ett så otroligt gott grekiskt lantbröd på en restaurang i sommar. Jag var lite fräck och frågade om receptet men fick bara som svar att det är "ett vanligt grekiskt lantbröd". Så då var det bara kvar att googla på saken. Just idag när jag fick lust att baka brödet så hade jag inget vetemjöl hemma så det fick bli specialvetemjöl. Resultatet blev ett lite luftigare bröd som kan passa till att rosta, göra vitlöksbröd till grillning eller äta som det är till en festbuffé. Inte precis något hälsobröd, men som sagt till grillning eller fest kan man unna sig detta bröd.


75 g jäst
8 dl ljummet vatten
1 msk honung
0,5 dl olivolja
1,5 msk havssalt
1,5 kg specialvetemjöl

Lös upp jästen i vattnet
Tillsätt honung, olivolja och havssalt
Blanda i mjölet
Knåda gärna i degblandare eller med visp med degkrokar tills du får en smidig deg.
Låt jäsa i 45 minuter och knåda sedan degen igen.
Låt jäsa i ytterligare 45 minuter och knåda degen igen samt dela upp den i två limpor.
Grädda i 10-15 minuter tills brödet fått en fin gyllenbrun färg.
Sänk sedan värmen till 200 grader och placera aluminiumfolie ovanpå limporna.
Grädda i ytterligare 35 minuter.

Sneak peak på lekstugan

I sommar har Jolines lekstuga blivit byggd och ingen kunde vara mer lycklig än hon! Det återstår dock både målning och inredning av insidan så här visar jag bara upp några bilder på utsidan av stugan. Resten kommer senare...




Bigarråsylt



Vårt stora bigarråträd har i sommar dignat av bigarråer. Även om både jag och Joline har mumsat bigarråer så magen står åt alla håll och kanter så har vi bara lyckats äta upp en bråkdel av alla bigarråer. Vi har haft vänner och familj här som tillsammans plockat ca 25 liter bigarråer som blivit saft, likör och nyttigt lördagsgodis.
Jag kände att jag borde göra någonting av de bären som fortfarande var kvar innan de var helt övermogna så det fick bli bigarråsylt. En väldigt söt sylt så den ska nog få bli tillbehör i någon kaka eller efterrätt så småningom.

1 kg bigarråer
6 dl syltsocker

Låt koka ihop under omröring i 3 minuter. Skumma väl och häll upp i burk med lock.