söndag 15 december 2013

Sååå goda lussebullar!

 
Efter mycket letande efter det perfekta receptet på saftiga och goda lussebullar bestämde jag mig för att kombinera två av recepten jag hittade samt att göra ett par egna justeringar (mer saffran och jäst än i ursprungsreceptet). Resultatet blev kanon! Och här är mitt recept:

5 dl röd mjölk
200 g smör
1,5 pkt jäst för söta degar
3 pkt saffran
2 dl socker
1/4 tsk salt
1 ägg
16 dl mjöl
Eventuellt 1 näve russin (lägg gärna russinen i blöt någon timme innan de ska i degen)
Mjöl till utbakning - tesil med mjöl att pudra på bänken

Smält smöret o värm det med mjölken till 37 grader

Smula jästen o strö över sockret

Häll över mjölkblandningen

Rör i ett ägg

Ha i saltet

Rör sedan i mjölet o knåda i maskin/för hand

Häll i russin om du vill ha det i degen o knåda en stund till

Låt jäsa i 1, 5 h

Fyllning:
100 g smör
200 g mandelmassa
1/5 dl socker
Vaniljsocker (om man vill)

Kavla ut degen o bre på smör
Sockra
Riv mandelmassa ovanpå
Rulla och skär upp i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg i bullformar.

Låt jäsa 30 min - pensla med ägg o toppa med pärlsocker

250 grader 8 min

Saffranskola...och annat julgodis


 
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl (70 g) ljus sirap
  • 1/2 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 kuvert (à 0,5 g) saffran

  • Gör så här.
  • Blanda alla ingredienserna i en vid, tjockbottnad kastrull.
  • Koka upp och sjud sedan över ganska svag värme tills temperaturen når
  • 120 grader eller kolan håller för kulprov. Rör regelbundet.
  • Klä under tiden en liten fyrkantig form, cirka 10x15 centimeter, med bakplåtspapper. Olja papperet lätt
  • med matolja.
  • När kolan nått rätt temperatur häller du upp den i formen. Låt kolan stelna några timmar i rumstemperatur, och skär den sedan i bitar. Lättast går det om du sköljer kniven med hett vatten och torkar av mellan varje knivtag.
  • Slå gärna in kolorna i cellofan eller bakplåtspapper.

  • Jag vek fina påsar av vitt papper och dekorerade med egna etiketter och änglar. Fina små "gå bort - julklappar".