tisdag 30 juli 2013

Grekiskt lantbröd!

Jag åt ett så otroligt gott grekiskt lantbröd på en restaurang i sommar. Jag var lite fräck och frågade om receptet men fick bara som svar att det är "ett vanligt grekiskt lantbröd". Så då var det bara kvar att googla på saken. Just idag när jag fick lust att baka brödet så hade jag inget vetemjöl hemma så det fick bli specialvetemjöl. Resultatet blev ett lite luftigare bröd som kan passa till att rosta, göra vitlöksbröd till grillning eller äta som det är till en festbuffé. Inte precis något hälsobröd, men som sagt till grillning eller fest kan man unna sig detta bröd.


75 g jäst
8 dl ljummet vatten
1 msk honung
0,5 dl olivolja
1,5 msk havssalt
1,5 kg specialvetemjöl

Lös upp jästen i vattnet
Tillsätt honung, olivolja och havssalt
Blanda i mjölet
Knåda gärna i degblandare eller med visp med degkrokar tills du får en smidig deg.
Låt jäsa i 45 minuter och knåda sedan degen igen.
Låt jäsa i ytterligare 45 minuter och knåda degen igen samt dela upp den i två limpor.
Grädda i 10-15 minuter tills brödet fått en fin gyllenbrun färg.
Sänk sedan värmen till 200 grader och placera aluminiumfolie ovanpå limporna.
Grädda i ytterligare 35 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar