söndag 15 december 2013

Sååå goda lussebullar!

 
Efter mycket letande efter det perfekta receptet på saftiga och goda lussebullar bestämde jag mig för att kombinera två av recepten jag hittade samt att göra ett par egna justeringar (mer saffran och jäst än i ursprungsreceptet). Resultatet blev kanon! Och här är mitt recept:

5 dl röd mjölk
200 g smör
1,5 pkt jäst för söta degar
3 pkt saffran
2 dl socker
1/4 tsk salt
1 ägg
16 dl mjöl
Eventuellt 1 näve russin (lägg gärna russinen i blöt någon timme innan de ska i degen)
Mjöl till utbakning - tesil med mjöl att pudra på bänken

Smält smöret o värm det med mjölken till 37 grader

Smula jästen o strö över sockret

Häll över mjölkblandningen

Rör i ett ägg

Ha i saltet

Rör sedan i mjölet o knåda i maskin/för hand

Häll i russin om du vill ha det i degen o knåda en stund till

Låt jäsa i 1, 5 h

Fyllning:
100 g smör
200 g mandelmassa
1/5 dl socker
Vaniljsocker (om man vill)

Kavla ut degen o bre på smör
Sockra
Riv mandelmassa ovanpå
Rulla och skär upp i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg i bullformar.

Låt jäsa 30 min - pensla med ägg o toppa med pärlsocker

250 grader 8 min

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar