tisdag 10 april 2012

Den lilla pratkvarnen


Snart har Joline blivit 15 månader och hon är en mycket liten (för att vara exakt så väger hon nu 8440 g och är 72,5 cm kort) , men mycket duktig flicka för sin ålder. Ja, hon är otroligt duktig på att prata!
I veckan sa hon till och med en treordssats: mamma titta pipi!

Fler tvåordssatser har det också blivit. Här kommer några exempel (som jag hunnit skriva upp): 
bebisen sover -bis soe (detta säger hon samtidigt som hon tittar på ett kort på sig själv vid 3 månaders ålder då hon ligger och sover i sin vagn)
Där är mamma - mamma dä,
Där är boken - bo dä
Mmmm, vad gott! - mmmm go!

Fler ord: Springa - pia (detta säger hon skrattandes när vi springer till bussen), päron - pea, sover - soe, blomma - momma, strumpor - tumpo (detta säger hon samtidigt som hon försöker sätta på sig strumporna själv), sko - do,
Det absolut mest frekventa ordet hon använder är titta! Skulle gissa på att hon säket säger det 100 gånger om dagen. Inte konstigt kanske, med tanke på att hon är så sugen på att uttrycka det hon tänker men inte har så många ord att välja på än. Titta betyder troligen en hel del i hennes värld.

Joline är väldigt duktig på att säga efter och härmas. Idag lekte vi med hennes nya legokaniner och jag säger: Kaninerna pussar varandra. Joline svarar då: da puss (da=varandra).

Joline har börjat gömma saker och säger sedan boppa (borta) och sträcker upp händerna i luften. Så sött!

Nu har hon kunnat svara ja ett tag också. Förut fick man gissa sig till när hon menade ja, eftersom hon sa nej för både ja och nej. Hon sa bara ett lite snällare nej, när hon menade ja:) Nu kommer däremot ofta ett ja-a(!) när hon ska svara jakande på en fråga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar