lördag 16 juli 2011

Bakdag med Linda -Dumlecookies, Snickerskaka, Mandelkaka, Toscakaka, Muffins och Focaccia - Mums!

Dumlecookies:
4 dl vetemjöl
2 dl socker
200 g margarin
1 msk honung
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 påse Dumle go nuts
Blanda allt i en skål. Rulla bollar. Tryck ut på plåt med bakplåtspapper.
175 grader ca 10 minuter


Mandelkaka:
300 g margarin
5 dl socker
Röres ihop
6 ägg
Tillsätt äggen, ett i taget
Rör sen i:
5 dl vetemjöl
100 g malen mandel
3 tsk bakpulver
5-6 droppar bittermandelolja
Grädda i långpanna i 40-45 minuter i 150 grader
Sikta över florsocker när kakan är kall.

Toscakaka:
Kakbotten:
150 g margarin
2 st ägg
1,25 dl socker
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
Smörj och bröa en rund form, gärna med avtagbar kant.
Smält matfettet, låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt mjölet blandat med bakpulver.
Rör tillsist i margarinet och mjölken.
Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.

Glasyr:
75 g margarin
0.75 dl. socker
1/2 msk vetemjöl
1,5 msk mjölk
35 g mandelspån
Blanda ingredienserna i en kastrull. Värm massan under försiktig omrörning tills allt blandat sig och tjocknat något. Massan bör inte koka.
Bred glasyren över den knappt färdiga kakan.
Låt den grädda ytterligare ca 15 minuter tills den fått färg.

Snickerskaka:
1 burk jordnötssmör
2 dl ljus sirap
1 dl socker
Blanda ingredienserna i en kastrull på svag värme.
Tillsätt:
ca 9 dl Cornflakes
1 dl riven kokos
1 msk vaniljsocker
Blanda ihop alla ingredienser och bred ut på plåt klädd i plastfolie.
200 g choklad
1 msk olja
Smält chokladen, blanda med olja.
Bred chokladen över smeten i plåten.
Ställ in kakan i kylen.


Blåbärsmuffins med vit choklad:
125 g smör
2 dl socker
2 ägg
1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning:
ca 50 g vit choklad i småbitar
blåbär
Blanda smör och socker och rör sedan i äggen, ett åt gången.
Blanda ner övriga ingredienser och häll smeten i muffinsformar.
Tryck ner chokladbitar och blåbär i mitten.
Grädda i ca 20 minuter i 175 grader.

Focaccia med tomat och timjan:
30 g jäst
3 dl varmt vatten
Lös upp jästen i vattnet.
1 msk akaciehonung
1 tsk havssalt
0,5 dl olivolja
Blanda dessa ingredienser
7,5 dl vetemjöl
1,5 dl durumvetemjöl
Blanda mjölsorterna och tillsätt sedan alla ingredienser.
1 st äpple
När degen är glatt, tillsätt då ett rivet äpple.
Låt jäsa i 2 timmar.
Topping:
15 små tomater i halvor
4 kvistar timjan
1 dl olivolja
havssalt
Tryck ner tomaterna i degen, ringla över olja, strö över salt och klipp ner timjankvistarna över degen.
Låt jäsa i ugnsform (ca 22x32 cm stor) klädd med bakplåtspapper i ca 30 minuter till.
In i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter.

En blåbärs - och banansmoothie tog vi i pausen. Det enda nyttiga på hela dagen:)


5 dl yoghurt
2 st bananer
2 dl blåbär

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar